Techniek

Onderhoud fietsketting

onderhoud fietsketting

Waarom is het onderhouden van een ketting belangrijk? Een goed onderhouden ketting zorgt voor een langere levensduur van je aandrijving en minder weerstand tijdens het fietsen. Wanneer een ketting niet wordt onderhouden zal de ketting op een moment droog zijn. Dit geeft meer wrijving en dat resulteert in meer slijtage van je ketting en aandrijving. Een te vette ketting trekt veel zand aan wat samen met het smeermiddel een slijpmiddel vormt en zorgt voor een voortijdige slijtage van je aandrijving. Hoe je een ketting moet onderhouden is afhankelijk van het smeermiddel dat je kiest.


Wax: smeermiddelen op basis van wax hebben het grote voordeel dat ze minder vuil aantrekken dan olie en daarmee de levensduur van je aandrijving verlengen. Daarnaast geeft een ketting gesmeerd met wax minder weerstand dan een ketting gesmeerd met olie. Het nadeel van wax is dat dit smeermiddel zich minder goed hecht aan de ketting en dus vaker moet worden aangebracht.
Olie: smeermiddelen op basis van olie hebben een sterke hechting op het metaal. Hierdoor blijft de ketting langer gesmeerd, met name onder natte omstandigheden. Een ander voordeel van olie is dat je ketting gecoat is met een dun laagje olie. Dit laagje biedt een goede bescherming tegen roest.

Fietsketting smeren met wax

Ten eerste moet je een nieuwe de ketting doordringen. Het ontvetten van een ketting kun je doen met behulp van een drive train cleaner. Maak vervolgens de ketting goed droog en breng vervolgens de wax ruim aan. Daarna laat je de wax de ketting volledig ontvetten. Wanneer een ketting vet is, zal de wax niet in de schakels van enkele uren drogen voordat je gaat fietsen. Nu je ketting gewaxt is, is het onderhoud eenvoudig. Na elke rit de ketting schoon en droog wrijven met een droge doek. Het droogmaken van de ketting is belangrijk omdat wax geen bescherming biedt tegen roest. Indien nodig een laagje wax aanbrengen op elke schakel en de ketting enkele malen rond draaien. Hoe vaak je wax moet aanbrengen is erg afhankelijk van de lengte van je rit en in welke weersomstandigheden je rijdt. Bij mooi weer kun je 2-3 maal fietsen met een gewaxte ketting, bij slecht weer moet je elke rit wax moeten aanbrengen. Tip: Verwijder na enkele ritten met behulp van een kleine schroevendraaier, de wax die zich opbouwt tussen je tandwielen en derailleurwieltjes.

Fietsketting smeren met olie

Met een nieuwe ketting kun je direct gaan fietsen. Spuit na je rit drive train cleaner op een doek en maak met de doek de ketting droog en schoon. Hoe vaak je olie moet aanbrengen is niet alleen afhankelijk van afstand en weer maar ook sterk afhankelijk van het type olie dat je gebruikt. Dry lubes moeten vaker worden aangebracht dan wet lubes. Na het aanbrengen van de olie en het enkele malen ronddraaien van de crank, met een droge doek de overtollige olie verwijderen.
Het is verstandig om je ketting en tandwielen na enkele ritten volledig te ontvetten en te reinigen. Hiermee haal je al het vuil uit de ketting wat slijtage van je ketting voorkomt.

onderdelen voor je fiets
fietsketting wax

Dont’s

Wat moet je absoluut vermijden als je onderhoud pleegt aan je fietsketting:

  • Spuitbussen. Bij het gebruik van spuitbussen komt slechts een deel van het smeermiddel op je ketting. Een ander deel gaat naar delen die niet gesmeerd moeten worden zoals je schijfremmen. Dit resulteert in gesmeerde remmen en die remmen niet. En WD40 is geen smeermiddel!
  • Aanbrengen vlak voor het fietsen. Hierdoor heeft het oplosmiddel geen tijd om te verdampen. Wax krijgt de tijd niet om te hechten en ben je met een paar kilometer kwijt. Een ketting met olie zal extra vuil aantrekken je zult thuiskomen met een sterk vervuilde zwarte ketting.

Kom je na het lezen van dit artikel er nog steeds niet uit voor welk smeermiddel je moet kiezen of hoe je het moet gebruiken? Neem contact op of kom langs en we zullen de opties met je doornemen.

Wax in het kort:

  • Direct na het fietsen de aandrijving droog en schoonmaken met een droge doek.
  • Indien nodig wax aanbrengen en crank enkele malen ronddraaien.

Olie in het kort:

  • Direct na het fietsen de aandrijving schoonmaken met een doek met drive train cleaner.
  • Indien nodig olie aanbrengen en crank enkele malen ronddraaien.
  • Overtollige olie verwijderen met een doek.