Tips & trics

Mountainbike kopen

Mountainbike kopen

Er zijn verschillende merken, types en uitvoeringen waaruit je een mountainbike kunt kiezen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor een type rijder je bent en wat je doelstellingen zijn. Met dit artikel proberen we je een handje te helpen met het maken van de juiste keuze.

Hardtail of full suspension?

Er zijn eigenlijk 3 uitvoeringen mogelijk. De bekendste 2 zijn een hardtail en een full suspension (fully) mtb. Er is weliswaar nog een mogelijkheid, de starre mtb. Deze uitvoering is met een vaste voorvork en geen achtervering, dus helemaal geen vering op je mtb.

Hardtail

De hardtail mountainbike is waarschijnlijk de meest voorkomende mountainbike. Hardtail betekend dat je geen achtervering hebt, maar wel een geveerde voorvork. Het is een allround fiets die op veel terreinen goed uit de voeten kan. Geen wonder dat de hardtail in Nederland een veel gekozen mountainbike is.

De voordelen van een hardtail zijn:

 • licht gewicht
 • prijs
 • inzetbaarheid
 • relatief eenvoudige techniek

De nadelen van een hardtail zijn:

 • niet ideaal voor ruig terrein
 • minder comfortabel

Fully

Een full suspension oftewel fully begint steeds populairder te worden in Nederland. Vroeger waren dit toch wel wat loggere en zwaardere mountainbikes ten opzichte van een hardtail. Door de steeds betere technieken worden de fully’s lichter, stijver en betaalbaarder. Ook worden de trails in Nederland steeds uitdagender, waardoor een fully veel beter tot zijn recht komt.

De voordelen van een fully:

 • comfortabel
 • overal te gebruiken, ook bijvoorbeeld in Oostenrijk
 • stuurgedrag

De nadelen van een fully zijn:

 • prijs
 • meer techniek, dus meer onderhoud
 • gewicht

Verschillende type mountainbikes

Welke uitvoering je kiest is afhankelijk van je doel en welk type rijder je bent. Je hebt 4 type mountainbikes. Deze bepalen eigenlijk je stijl en ook de uitvoering die het beste past bij de omstandigheden.

type mountainbike

Cross Country (XC)

In Nederland is Cross Country (XC) veruit het populairst. Deze modellen hebben voldoende capaciteiten om de Nederlandse trails te kunnen rijden. Je hebt XC hardtail mountainbikes, maar ook fully’s. De fully’s uit het XC segment hebben een iets kortere veerweg en een agressievere geometrie dan bijvoorbeeld een all mountain of een enduro mountainbike.

Waar een XC mountainbike vaak een 100mm veerweg heeft is een all mountain vaak uitgerust met minimaal een 120mm veerweg. De voordelen van meer vering is extra comfort en rust in het stuurgedrag van de fiets.

Ga je voor snelheid en ben je niet vies om een beetje te werken op je mountainbike? Ga dan voor een cross country model. Zeker een hardtail is gewoon erg leuk rijden.

Enduro of Downhill

Wil je echt het ruige werk opzoeken en juist veel technische afdalingen rijden? Dan is een enduro mountainbike zeker een geschikte keuze. Een enduro mountainbike heeft vaak een veerweg van 150mm een comfortabele geometrie en is ook uitgerust met een dropper post. Met een enduro kun je nog wel klimmetjes pakken en afstanden rijden. Met een downhill mountainbike is dat bijna niet te doen.


Een downhill mountainbike is echt gebouwd om mee te dalen. Veel vering en optimale balhoofdhoek voor een stabiele ligging tijdens technische afdalingen. Er zijn in Nederland maar een paar plekken waar je dit kunt doen. Bijvoorbeeld in Winterberg (DE), Oostenrijk en Zwitserland is dit veel voorkomender.

Welke mountainbike kiezen?

Beginner

Ben je een beginnende mountainbiker, dan adviseren wij een hardtail mountainbike. Een hardtail is gewoon heel veelzijdig, relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud. Daarnaast is het goed voor je techniek je leert er beter door sturen.

Snelheid

Ben je al wat verder en is snelheid, wendbaarheid en techniek belangrijk? Kies dan een XC fully of een hardtail uit het hogere segment. Deze fietsen zijn lichter dan de instapmodellen en dat verschil ga je merken.

Comfort

Wil je juist veel comfort vanwege rug of andere fysieke klachten en is snelheid niet je belangrijkste argument, dan kies je een all mountain fully.