Techniek

Mountainbike groepen Shimano

mountainbike groepen shimano

Veel fietsers kennen waarschijnlijk Shimano wel. Ook de namen Deore, XT en XTR zullen wel eens voorbij komen tijdens een ritje op je mountainbike. Maar voor de termen zoals Hollowtech en Hyperglide+ moet je wel wat dieper in de materie duiken. We willen graag wat meer informatie geven over de 4 bekendste mountainbike groepen van Shimano.

We richten ons op de bovenste 4 groepen omdat die het meest verkocht worden. Van goedkoopste groep naar de duurste is dat Deore, SLX, Deore XT en XTR. We vergelijken de groepen in de 1×12 range. Dit zal voor de huidige en toekomstige fietsen ook de meest gekozen variant zijn.

Deore

Shimano heeft de Deore groep flink vernieuwd. Het is de goedkoopste van de 4 en tevens ook de zwaarste. In de nieuwe Deore groep zit veel techniek van de veel duurdere oude XTR groep. Het is daarom een betaalbare maar zeer betrouwbare mtb groep die ook is uitgerust met de Hyperglide+ techniek.

Deze techniek zorgt er voor dat je sneller en vloeiender op maar tevens ook terug kunt schakelen met een minimaal verlies van energie. In het filmpje hieronder kun je goed zien wat het verschil is tussen een Hyperglide+ en een normale overbreng.

SLX

De Shimano SLX groep is ontzettend veelzijdig en ook de meest gekozen groep. De SLX is voorzien van dezelfde technologie als de XTR en XT derailleur, met bumpstopper en Shadow RD+ derailleur technologie. Ook heb je de keuze uit een remklauw met 2 of 4 pistons. Voor het geld wat je kwijt bent heb je gewoon een hele goede groep inclusief alle technieken van de 2 duurdere varianten. Enige verschil met de duurdere groepen is het gewicht en het soort materiaal. De SLX ketting heeft een speciale coating waardoor hij een langere levensduur heeft.

Deore XT

Deore XT, ontwikkeld voor de Die-Hard mountainbiker. Alle techniek is aanwezig en het gewicht is beperkt gebleven. Voor de fanatieke mountainbiker is dit een uitstekende keuze. Een geruisloze overbrenging, nergens meer energie verliezen door matige schakel performance. Nee met de Deore XT zit je echt in het topsegment. De nieuwe shifters zijn stijver, wat meer controle, een directer contactgevoel en optimale remkracht oplevert.

XTR

Het paradepaardje van Shimano is de XTR groep. Speciaal ontworpen voor de wedstrijdrijders en fanatieke mountainbikers. Alle registers zijn opengetrokken voor de XTR. Shimano presenteert het dan ook als de snelste en soepelste schakelgroep op de markt. De gebruikte materialen zijn extreem licht maar wel sterk genoeg. Door de nieuwe technieken in onder andere de ketting is de aandrijflijn extreem stil.

De verschillen tussen de Shimano mtb-groepen

typegewicht casettecrankkettingprijs
Deore M6100595 gram778 gram279 gram255,-
SLX M7100534 gram631 gram252 gram280,-
XT M8100470 gram620 gram252 gram436,-
XTR M9100363 gram498 gram242 gram965,-
Let op, prijzen kunnen afwijken

Je kunt concluderen dat alle groepen goed uitgerust zijn met de laatste technologie van Shimano. Daarin zijn ze redelijk gelijkwaardig. Het grote verschil zit hem dan voornamelijk in het gewicht. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of een paar gram minder, je de extra euro’s waard zijn. De kwaliteit van bijvoorbeeld een Deore of SLX groep is gewoon goed en zullen je uitstekend ondersteunen op je trail. Ben je erg competitief en zit je aan de top van je kunnen en is elke bespaarde gram belangrijk, dan zijn de XT en XTR groepen iets voor jouw. Wil jij je mountainbike upgraden met een nieuwe groep? Neem dan eens contact op met onze specialisten voor het beste advies.