Tips & trics

5 handige tips om je mountainbike schoon te maken

mountainbike schoonmaken

Als je al in de regen hebt gereden en je zit onder de modder, dan heb je weinig zin om je mountainbike schoon te maken. Het is wel belangrijk voor je onderdelen en dat alles goed en soepel blijft werken. Een schone fiets is immers een snelle fiets! Het kost alleen wel wat tijd, maar het is wel de moeite waard.

Als jij je fiets goed schoonmaakt dan gaan je onderdelen ook veel langer mee. Zeker met de prijzen en beschikbaarheid van de onderdelen is dit een goede investering van je tijd. Hier volgen een aantal tips om je te helpen.

5 tips om je mountainbike schoon te maken

5 handige tips om je mountainbike schoon te maken

Het beste is om gelijk na je rit de mountainbike schoon te maken. Als je hem laat staan droogt het zand op en kost het alleen maar meer moeite het weer schoon te maken.

  • Hoe spuit ik mijn mountainbike het beste schoon?

Het beste spuit je je mountainbike schoon met een tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit zorgt er namelijk voor dat olie en smeermiddelen uit je draaiende delen worden gespoten. Hierdoor krijg je juist sneller slijtage. Een emmer met een spons en een tuinslang is het beste advies.

  • Waar maak je de mountainbike mee schoon?

Je kunt er voor kiezen om speciale shampoo te kopen, bijvoorbeeld van Muc-Off. Je kunt het ook met afwasmiddel voor elkaar krijgen. Belangrijk is om voldoende water te gebruiken en werk van boven naar beneden. Ga niet met het zelfde doekje of borstel waar je de ketting mee doet, later weer over het frame. Je krijgt dan vetvlekken op je mooie lak.

  • Hoeveel reinigingsmiddel gebruik je?

Maak het niet te gek, een kleine dosering is voldoende. Zeker met substanties die vet verwijderen is de regel: less is more. 

  • Hoe maak ik mijn fietsketting schoon?

Neem voldoende water en een beetje sop en ga met een borstel goed over de bovenkant, onderkant en de zijkanten. Zorg dat al het vuil is verwijderd. Daarna droog je de ketting goed af. Nu ga je hem pas weer behandelen met olie of ketting wax. Als je de ketting niet schoonmaakt en er wel olie op doet, werkt het averechts. Neem de tijd voor je ketting. Gebruik niet te veel olie. Doe op elke schakel een kleine druppel en als je alles hebt gehad loop je ze met een doekje na. 

  • Kan ik spraywax gebruiken voor het frame?

Jazeker! Een spraywax zorgt er voor dat je frame weer glimt en daarnaast zal vuil zich minder makkelijk hechten aan het oppervlak. Zelf gebruik ik ook wel eens gewone autowax. Dat werkt heel goed en is makkelijk aan te brengen. Het nadeel van spraywax is dat als het op je schijfremmen komt dan is dat dodelijk voor je remkracht. Je grip van de remblokken zal minder zijn.